Speklap Creools
Speklap Creools
Spicy Afrikaanse Barbecue
Chef Robert: Je hoort bijna nooit iemand zeggen; “Ik ga vanavond eens lekker Afrikaans eten." Terwijl Afrika prachtige gerechten heeft die veelal op de barbecue bereid (kunnen) worden. De Creoolse keuken is een mix van de Afrikaanse en Europese keuken met invloeden uit West-Indië. In veel landen, vooral in het Caribisch gebied en het zuiden van de Verenigde Staten, is deze keuken populair. In Nederland is de Creoolse keuken nog niet echt bekend dus ik dacht: 'Hier breng ik eens even verandering in. Deze keuken is te lekker om onbekend te blijven. Vandaar de Speklap Creools in het Vakantie Barbecue Menu.
Creoolse gerechten van de Barbecue
In Creoolse gerechten worden verse ingrediënten gemixt met kruiden. Véél kruiden! Vaak gaan vis en vlees samen in hetzelfde gerecht. De gerechten zijn meestal heel gezond: groenten worden goed gecombineerd met vis, vlees, bonen, maïs en rijst. Ook cassave en bakbanaan zijn veel gebruikte ingrediënten. De gerechten zijn niet moeilijk om te bereiden, alles zit ‘m in de voorbereiding (en het vinden van de ingrediënten) en het geduld om slow te koken. Scherp is het eten ook niet echt; soms wordt er rode peper apart bij geserveerd, zodat je zelf de hoeveelheid spice kan bepalen. Het geheim zit hem in het kruiden van het voedsel: het vlees of de vis wordt goed en lang van te voren gemarineerd met heerlijke smaakmakers, zoals cajunkruiden (een mix van zout, peper, cayennepeper, paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, tijm, en oregano).
Spicy zomer barbecue
Robert: "Waan je deze zomer even in Afrika en geniet van de oer-Hollandse speklap waar Afrikaanse kruiden aan toegevoegd zijn in onze barbecue keuken door mij…de chef zelve. Dit pareltje is te lekker om te laten staan en moet je binnenkort zeker een keertje proeven. Ga je voor spicy deze zomer? Reis dan met me mee naar Afrika en maak kennis met de Creoolse keuken. Ik zweer het je…deze wellicht voor jou onbekende keuken, smaakt zeker naar meer!"