Hertenvlees als Kerst Wild Menu

Hertenvlees, vooral in gerechten zoals Veluwse wildstoof, is geliefd vanwege de unieke smaak en rijke textuur. Hier zijn een paar redenen waarom hertenvlees als lekker wordt beschouwd:

Smaakprofiel: Hertenvlees heeft een kenmerkende, diepe en enigszins aardse smaak. Het bevat minder vet dan rundvlees, wat zorgt voor een geconcentreerde, wilde smaak. De natuurlijke voeding van het hert, zoals gras, kruiden en bessen, draagt ook bij aan de bijzondere smaak.

Textuur: Het vlees is mager, maar wanneer goed bereid, blijft het sappig en mals. In stoofpotten wordt het door het lange koken heerlijk zacht.

Gezond: Hertenvlees is een van de magere soorten rood vlees en bevat veel eiwitten, vitamines (zoals B12 en ijzer), en minder vet en cholesterol dan rundvlees, wat het een gezonde keuze maakt.

Kerstrecept voor Veluwse Wildstoof van Hert

Ingrediënten:

  • 800 gram hertenvlees, in blokjes
  • 2 grote uien, fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 250 gram winterpeen, in stukjes
  • 150 gram champignons, in plakjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 5 jeneverbessen, gekneusd
  • 500 ml rode wijn
  • 250 ml wild- of runderbouillon
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 2 eetlepels bloem
  • Boter of olie om in te bakken
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: een scheutje donkere basterdsuiker voor extra zoetheid

Bereidingswijze:

Vlees aanbraden: Bestrooi het hertenvlees met zout, peper en bloem. Verhit boter of olie in een ruime stoofpan en bak het vlees rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en zet apart.

Groenten fruiten: Voeg indien nodig extra boter toe aan de pan en fruit de ui en knoflook glazig. Voeg de winterpeen en champignons toe en bak nog enkele minuten mee.

Tomatenpuree toevoegen: Roer de tomatenpuree door de groenten en laat even meebakken om de zure smaak te neutraliseren.

Blussen met wijn: Voeg de rode wijn en de rode wijnazijn toe. Roer goed door om de aanbaksels los te maken. Laat de alcohol een paar minuten verdampen.

Vlees terug in de pan: Doe het hertenvlees terug in de pan. Voeg de bouillon, laurierblaadjes, kruidnagels en jeneverbessen toe. Breng aan de kook en zet het vuur laag.

Langzaam stoven: Laat het gerecht 2 tot 3 uur zachtjes sudderen met de deksel op de pan, tot het vlees boterzacht is. Roer af en toe en voeg eventueel extra bouillon toe als het te droog wordt.

Op smaak brengen: Proef de stoofpot en breng indien nodig extra op smaak met zout, peper of een beetje suiker.

Serveren:

Heerlijk met aardappelpuree, rode kool of spruitjes en een stevige winterse stamppot.

Wild kerstdiner

Chef Robert: “De lange suddertijd zorgt ervoor dat de smaken intensiveren en het hertenvlees heerlijk mals wordt. Ben je nu totaal geen keukenprinses, heb je weinig tijd of heb je veel eters over de vloer met Kerst en wil je graag toch ‘wild serveren’ op jouw Kerstdiner? Onze Veluwse Wild Seizoensbox Menu biedt uitkomst. Zien we je met Kerst?”